Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

‘Onzekerheid leidt tot problemen op de woningmarkt'

‘Onzekerheid leidt tot problemen op de woningmarkt'
29 jan 2013

Parlementaire commissie huizenprijzen

Het zijn vooral ervaringsdeskundigen tijdens de maandagochtendsessie van de parlementaire commissie huizenprijzen die deze opvatting hebben. Met name Jan Molenaar, hoofd financieren bij Rabobank, is van mening dat de vraaguitval van dit moment niet wordt veroorzaakt door de gedaalde leencapaciteit van consumenten. Integendeel, hij is juist van mening dat het op dit moment veel beter mogelijk is om een hypotheek af te sluiten, dan in het verleden. Het inkomen is volgens hem gestegen, de overdrachtsbelasting is tot een minimum beperkt en ook de huizenprijzen zijn flink gedaald. Dit leidt volgens hem tot een situatie waarin men juist de mogelijkheid heeft om een huis aan te schaffen. Ondanks de scherpere normen met betrekking tot het inkomen van de consument zou het wel degelijk mogelijk zijn om een hypotheek aan te gaan.

Niet willen kopen

Het is volgens de ervaringsdeskundigen vooral een probleem dat veel consumenten niet willen kopen, of dat op dit moment (nog) niet durven. De kopersstaking lijkt vooral een gevolg van de onzekerheid, in combinatie met een instabiele markt. Het is op dit moment niet duidelijk in welke richting de markt zich zal gaan ontwikkelen, waardoor het een risico is om een hypotheek aan te gaan. Het kan zomaar zijn dat de prijzen verder blijven dalen. Met dat vooruitzicht is het voor consumenten natuurlijk niet aantrekkelijk om een woning aan te schaffen met een flinke hypotheeklast.

Er wordt vaak gesproken over de problematische houding van de banken, met betrekking tot het verstrekken van hypotheken. Deze houding zou voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan doorstroming. Het is daarnaast de onzekerheid op de woningmarkt die ervoor zorgt dat er geen doorstroming plaatsvindt en de markt als geheel daar veel last van heeft.