Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheekschulden in november 2012 gedaald

Hypotheekschulden in november 2012 gedaald
31 jan 2013

Tijdelijke dip qua hypotheken

November vormde in 2012 een tijdelijke dip, aangezien de daling van €160 miljoen in december werd opgevolgd door een flinke stijging in de totale hypotheekschuld. Er was in december 2012 sprake van een stijging van €900 miljoen, waardoor de eerdere daling gemakkelijk teniet gedaan werd. Dat lijkt vooral te maken te hebben gehad met het feit dat veel huiseigenaren nog snel een hypotheek op basis van de oude regels af hebben willen sluiten. Vanaf 1 januari 2013 zijn de strengere hypotheekregels in werking getreden, waardoor het voor kopers van belang was om voor die datum nog snel een woning aan te schaffen. Het is daarom op zich niet vreemd dat de totale hypotheekschuld op dat moment flink gestegen is.

Verdere stijging en ontwikkeling

Men gaat er vanuit dat ook januari weer een stijging qua hypotheekschuld zal laten zien, aangezien er opnieuw sprake zal zijn van een groot aantal nieuwe huiseigenaren, die nog net van de oude regeling hebben kunnen profiteren. Hoe de totale hypotheekschuld zich de rest van het jaar zal gaan ontwikkelen blijft echter een raadsel, aangezien dit in sterke mate afhankelijk is van de ontwikkeling van de huizenmarkt. De politiek heeft op dit moment nog geen stimuleringsregelingen ingesteld of zelfs maar aangekondigd. Dat kan er toe leiden dat 2013 opnieuw een lastig jaar wordt, waardoor ook de totale hypotheekschuld daar de gevolgen van zal ondervinden.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft naar buiten gebracht dat de gezamenlijke hypotheekschuld in november 2012 met €160 miljoen is gezakt, ten opzichte van een maand eerder. Er werden in die maand relatief weinig hypotheken afgesloten en men koos er daarnaast steeds vaker voor om af te gaan lossen op de bestaande hypotheek. Het is bovendien opvallend dat de hypotheekschuld daarna weer is opgelopen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online