Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Bouwkavels vaak nog onredelijk duur

Bouwkavels vaak nog onredelijk duur
4 feb 2013

Vergelijkbare impuls

Volgens Brinkman heeft het kabinet een goede stap gezet door de overdrachtsbelasting definitief te verlagen, aangezien er op die manier een belangrijke hobbel is weggenomen. De gemeenten zouden een vergelijkbare impuls aan de woningmarkt kunnen geven door ervoor te zorgen dat de grondprijzen een stuk lager komen te liggen. Ze krijgen op die moment de prijs niet meer die ze er ooit voor hadden willen halen, waardoor het volgens Brinkman mogelijk is om de prijzen verder omlaag bij te stellen. Door met een prijsverlaging van 10% te werken zijn veel consumenten geholpen en blijven de gevolgen voor de gemeenten beperkt. Bovendien wordt de huizenmarkt op die manier gestimuleerd, waardoor een deel van de verlaging terugkomt als het gevolg van een stijgend aantal verkopen.

Grondprijzen vaak nog te hoog

Volgens Brinkman zijn de grondprijzen de afgelopen 10 jaar flink gestegen. Daar waar de cao-lonen en materiaalkosten met ongeveer 50% zijn gestegen, zijn de grondprijzen gemakkelijk met 250% opgelopen. De grondprijs is daardoor een heel groot deel geworden van de prijs, waardoor de huizenkoper zich vooral daarop dient te concentreren. Volgens Brinkman is dat niet proportioneel en is het verstandig om de prijzen omlaag bij te stellen. Op die manier zullen de grondprijzen weer beter passen bij de rest van de kosten en kan de woningmarkt voorzien worden van een belangrijke impuls, juist nu die nog altijd vast lijkt te zitten.

Volgens de scheidend voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman, zijn het op dit moment vooral de prijzen van bouwkavels van de gemeenten die ervoor zorgen dat de woningmarkt niet verder in beweging komt. Volgens hem is het mogelijk om tot 10% van de prijs af te halen, om op die manier voor meer doorstroming te zorgen en het geheel weer in beweging te trekken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.