Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal aangevraagde hypotheken flink gedaald

Aantal aangevraagde hypotheken flink gedaald
7 feb 2013

Hypotheken Data Netwerk

Het Hypotheken Data Netwerk richt zich op ongeveer de helft van de hypotheken, waardoor men slechts aan kan nemen dat het totaal aantal aangevraagde hypotheken inderdaad zo fors gedaald is. Het geeft aan de andere kant in ieder geval een goede indruk van de cijfers zoals die op januari 2013 van toepassing zijn. Het lijkt erop dat het vooral de verplichting om een lineaire of een annuïtaire hypotheek af te sluiten is geweest die de markt de das om heeft gedaan tijdens deze maand. Het is voor consumenten lastiger geworden om een hypotheek rond te krijgen, maar het is bovendien ook een stuk minder interessant. De netto lasten van een annuïtaire hypotheek liggen een stuk hoger dan die van een aflossingsvrije hypotheek, bijvoorbeeld in combinatie met een spaarconstructie.

Verwachtingen huizenverkopen

Het is op basis van het lage aantal verstrekte hypotheken de verwachting dat ook de huizenverkopen nog een klap op zullen lopen. Men verwacht dat het aantal verkochte woningen tijdens het eerste kwartaal flink terug zal vallen, ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de rally die er aan het eind van vorig jaar is ontstaan, vanwege de mogelijkheid om nog van de oude hypotheekregels te profiteren. Veel consumenten hebben nog voor het eind van het jaar een hypotheek afgesloten, waardoor een daling in januari 2013 wat dat betreft een logisch gevolg is geweest.

Het aantal hypotheekaanvragen is in januari 2013 flink gedaald, ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit resultaten van het Hypotheken Data Netwerk, waarmee men kijkt naar een groot aantal van de aanvragen. Ook ten opzichte van januari 2012 is er sprake van een flinke daling, waardoor het duidelijk is dat de woningmarkt nog altijd last heeft van moeilijkheden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.