Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Geldpot Nationale Hypotheek Garantie begint op te raken

Geldpot Nationale Hypotheek Garantie begint op te raken
9 feb 2013

Hypotheekgarantie onder druk

Nu de woningmarkt al langere tijd onder druk staat komt de hypotheekgarantie onder druk te staan. Wanneer de situatie te lang aan blijft houden is de kans groot dat het geld dat er beschikbaar is uiteindelijk op zal raken. Er is een aantal jaren terug een grote som geld beschikbaar gesteld, waardoor in principe iedereen de mogelijkheid zou moeten hebben om hier gebruik van te maken. Nu de woningmarkt te maken heeft met grote problemen maken relatief veel mensen er aanspraak op en komt de bodem van de geldpot langzaam in zicht. Dat betekent echter niet dat er acuut problemen zijn, aangezien men nog ongeveer twee jaar vooruit zou kunnen met de NHG.

Gebruik van de hypotheekgarantie

De hypotheekgarantie wordt steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld door consumenten die te maken krijgen met een scheiding of die hun baan verliezen. Op dat moment is de kans groot dat zij hun woning dienen te verkopen en achterblijven met een restschuld. Met name vorig jaar is die groep snel toegenomen, aangezien het aantal gedwongen verkopen is gestegen met 75%. Waar dat er eerder nog 2400 waren, hebben er afgelopen jaar 3500 gedwongen verkopen plaatsgevonden. Men hield daar een gemiddelde restschuld van €36.000 aan over, waardoor het van groot belang is dat de Nationale Hypotheek Garantie mogelijkheden blijft bieden op dit gebied.

De financiële crisis zorgt al langer voor problemen op de woningmarkt. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er om consumenten hierbij te helpen, maar de pot met geld lijkt in rap tempo op te gaan raken. Als de ontwikkeling van dit moment zich op dezelfde voet doorzet kan dat betekenen dat de geldpot van de NHG over een paar jaar op is.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.