Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Opnieuw klachten over korte duur overgangsperiode

Opnieuw klachten over korte duur overgangsperiode
11 feb 2013

Vereniging van Financiële Dienstverleners niet blij

Volgens de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) is die periode van 3 maanden echter veel te kort, aangezien er een hoop zaken geregeld dienen te worden. De vereniging vindt dan ook dat de overgangsperiode verlengd dient te worden tot 1 januari 2014, om iedereen de kans te bieden om over te stappen. Volgens de OvFD krijgen hypotheekadviseurs op het moment zoveel vragen dat het bijna niet mogelijk is om iedereen op tijd van een passend advies te voorzien. Er dienen een aantal verschillende zaken te worden afgewogen, waardoor het voor consumenten lastig is om daar zelf over te beslissen. Om zowel consumenten als hypotheekadviseurs voldoende ruimte te geven zou het volgens de organisatie beter zijn om het geheel nog even langer door te laten lopen, ook omdat dat de regeling alleen maar eerlijker zou maken.

Termijn bijna verstreken

Ondanks dat het tot 1 april mogelijk is om de hypotheek over te laten sluiten, kiezen veel van de aanbieders ervoor om de spreekwoordelijke rijen eerder te sluiten. Bij veel van de aanbieders hebben klanten maar tot 1 maart de mogelijkheid om een omzettingsverzoek in te dienen. In een aantal gevallen dienen de verzoeken zelfs al voor 15 februari binnen te zijn, om er nog voor in aanmerking te komen. Wat dat betreft hebben consumenten minder tijd dan men denkt, waardoor het een goed idee kan zijn om de overgangsperiode met nog eens 9 maanden te verlengen, tot begin volgend jaar.

Vanaf 1 januari 2013 gelden er nieuwe hypotheekregels. Voor consumenten die voor die tijd al een hypotheek hadden werd er een overgangsperiode ingesteld, al maakte die geen deel uit van de oorspronkelijke plannen. Het is voor bestaande hypotheken mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een bankspaarhypotheek, tot 1 april 2013. De oude regels blijven dan van toepassing.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.