Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Overleg woningmarkt in kritische fase

Overleg woningmarkt in kritische fase
12 feb 2013

Verhuurdersheffing en woningmarkt

Het kabinet is van plan een verhuurdersheffing van € 2 miljard te vragen van de diverse woningcorporaties. Daarnaast zouden de huren omhoog moeten voor de hoge(re) inkomens binnen de sociale huur, zodat de verhuurders dit bedrag terug kunnen verdienen. Met name het CDA heeft fel tegen deze heffing geageerd en heeft het overleg daar bovendien op laten stuklopen. Het CDA pleitte daarnaast voor meer soepele hypotheekregels voor starters, om de woningmarkt opnieuw een stimulans te geven. Het kabinet was er eerder vanuit gegaan dat het CDA eenvoudig mee te krijgen zou zijn, maar dat blijkt minder gemakkelijk te zijn geweest. Uiteraard hebben ook de overige partijen aangegeven dat ze niet zomaar akkoord zullen gaan met een flinke verhoging van de huren.

Opnieuw gesprekken

Het overleg over de woningmarkt wordt nog nauwelijks onderbroken en gaat ook vandaag in alle hevigheid door. Het kabinet voert vooral met D66 verkennende gesprekken, om tot een compromis te kunnen komen. Alleen wanneer het kabinet erin slaagt om zowel D66 als de andere twee partijen mee te krijgen in de plannen is het mogelijk om een meerderheid te behalen in de Eerste Kamer. De tijd begint echter te dringen voor de minister, aangezien hij de plannen voor 1 maart rond dient te hebben. Alleen op die manier is het mogelijk die per 1 juli in te laten gaan, in plaats van pas een jaar later.

Eerder deze week klapte het overleg over de woningmarkt tussen het kabinet en het CDA, een partij die men nodig had om een meerderheid in de Eerste Kamer te vormen. Minister Blok (Wonen) gaat nu op zoek naar een alternatieve meerderheid, bijvoorbeeld via de partijen D66, CU en SGP. Op die manier hoopt men de plannen toch nog op tijd door te kunnen voeren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.