Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken maken enorme winsten op hypotheken

Banken maken enorme winsten op hypotheken
14 feb 2013

Minder concurrentie op de markt

Er is volgens de VEH nog maar nauwelijks concurrentie op de markt voor hypotheken, waardoor de spelers die er over zijn er grote winsten kunnen boeken. De buitenlandse banken zijn inmiddels grotendeels vertrokken en veel van de banken hebben staatssteun ontvangen, waardoor ze niet langer als prijsvechter mogen opereren. De VEH stelt dat consumenten die hun hypotheekrente voor 5 of 10 jaar hebben vastgezet gemiddeld 1,42 procentpunt teveel aan hypotheekrente betalen. Bij de variabele rente is de winst voor de banken minder groot, aangezien consumenten daar gemiddeld 1,11 procentpunt teveel rente betalen. Feit is echter dat er over het algemeen veel hypotheekrente wordt betaald, terwijl het risico voor de banken aan de andere kant maar minimaal is.

Flinke bedragen per maand

Die paar procentpunten kunnen leiden tot grote bedragen per maand, die consumenten onnodig aan de banken dienen te betalen. Volgens een woordvoerder van de vereniging kan een gemiddelde hypotheek van €250.000 ertoe leiden dat er bruto per maand €270 teveel aan rente wordt betaald. Een deel van dat bedrag krijgen consumenten weer terug via de hypotheekrenteaftrek, maar feit is dat het in de zakken van de banken verdwijnt. Volgens de VEH hebben de banken sinds de kredietcrisis miljarden weten te verdienen door de winstmarge op hypotheken te verhogen. De VEH wenst dat de banken hierop worden aangesproken en dat er een maximum wordt gesteld aan de winst die banken mogen maken op hun hypotheekproducten.

Banken maken met hypotheken meer winst dan ooit, dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eigen onderzoek. Uit de cijfers blijkt dat banken nu 1,3 procentpunt meer winst maken op hypotheken, dan in de periode voor de crisis. De vereniging pleit voor een maximumgrens voor de winst die een bank maakt op het verstrekken van een hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.