Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woonakkoord raakt iedereen

Woonakkoord raakt iedereen
14 feb 2013

Kopers en huurders

Zowel kopers als huurders krijgen met de nieuwe plannen te maken. Huurders krijgen een maximale huurverhoging van 6,5% (bovenop de inflatie) op hun bord, op basis van het inkomen dat ze genieten. De huur wordt echter niet meer gekoppeld aan de WOZ-waarde van de woning. Het kabinet probeert op deze manier het ‘scheefwonen’ tegen te gaan, aangezien de hoge inkomens structureel meer gaan betalen. Starters op de koopmarkt krijgen het iets gemakkelijker om een woning aan te kopen, aangezien ze een extra lening af mogen sluiten om aflossingen te kunnen doen op hun hypotheek. Bovendien wordt het pakket voor startersleningen uitgebreid met 30 miljoen, waardoor er nu in totaal 50 miljoen euro in deze pot zit.

Verbouwen en woningcorporaties

Ook iedereen die op dit moment al een huis heeft krijgt te maken met het woonakkoord, in positieve zin. Verbouwingen en renovaties worden vanaf 1 maart een jaar lang een stuk goedkoper, aangezien de Btw op deze werkzaamheden tijdelijk omlaag gaat van 21% naar 6%. De woningcorporaties dienen nog altijd een flinke verhuurdersheffing te betalen, al gaat het nu om 1,75 miljard in plaats van 2 miljard. Wat dat betreft is het kabinet erin geslaagd de woningmarkt op tal van fronten aan te pakken, uiteindelijk met de hoop om de doorstroming weer op gang te helpen.

Het kabinet is erin geslaagd een akkoord te sluiten met D66, CU en SGP, over het aanpassen van het woonakkoord. Men heeft maatregelen getroffen die zowel huizenbezitters, toekomstige kopers, huurders en bouwers raken, waardoor er een volledig pakket met maatregelen ligt. Er wordt wisselend gereageerd op de plannen, maar de bouwers zijn over het algemeen het meest positief.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.