Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek volledig aflossen niet langer verplicht

Hypotheek volledig aflossen niet langer verplicht
16 feb 2013

Extra lening om af te lossen

De extra lening mag maximaal 50% van de waarde van de woning bedragen. De lening start op €0 en loopt op naarmate er meer geld nodig is om de aflossingen te kunnen doen. Op het moment dat iemand een huis koopt van €200.000 vraagt dat om zowel rentebetalingen (ongeveer €500 netto per maand) en aflossingen (minimaal tijdens de eerste jaren). Het is mogelijk om die aflossingen uit eigen zak te betalen, maar starters krijgen daarnaast de mogelijkheid om daar een lening voor af te sluiten. Op die manier is het mogelijk om de maandlasten te drukken, aangezien er alleen rentekosten betaald worden. Er wordt rente berekend over de hypotheeksom en over de extra lening, op basis van het bedrag dat er is opgenomen. Op de lange termijn pakt dit voor huizenkopers duurder uit dan de reguliere annuïtaire hypotheek zonder extra lening.

Lengte van lening en hypotheekrenteaftrek

De extra lening die er kan worden afgesloten om de aflossing te kunnen voldoen krijgt een maximale looptijd van 35 jaar, in plaats van de 30 jaar die geldt voor hypotheken. Het is op dit moment nog onduidelijk of de extra lening wordt gezien als een hypotheeklening of een consumptief krediet. In dat laatste geval kan de rente flink oplopen. De extra lening komt daarnaast niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, aangezien het gaat om een aflossingsvrije lening en er dient te worden afgelost om rentekosten af te mogen trekken voor de inkomstenbelasting. 

Het is per 1 januari 2013 verplicht om een nieuwe hypotheek volledig annuïtair of lineair af te lossen in 30 jaar, om nog in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Het kabinet heeft daar in het woonakkoord in principe niets aan veranderd, maar er is wel een aanvullende mogelijkheid toegevoegd. Huizenkopers kunnen een extra lening met een maximale looptijd van 35 jaar afsluiten, om de aflossingen te doen.