Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Verbouwen en renoveren wordt opnieuw goedkoper

Verbouwen en renoveren wordt opnieuw goedkoper
18 feb 2013

Bouwsector krijgt hulp

Het kabinet hoopt er op deze manier voor te zorgen dat veel van de (kleinere) bouwbedrijven het hoofd beter boven water kunnen gaan houden. De kaalslag binnen de bouw is enorm, waardoor er volgens de verschillende partijen absoluut maatregelen nodig waren. Het aantal opdrachten neemt sterk af, waardoor een flinke kostenbesparing ertoe zou kunnen leiden dat meer huizenbezitters de stap zetten om een verbouwing of een renovatie uit te laten voeren. Uiteraard is het hiermee de bedoeling om ervoor te zorgen dat er weer meer gebouwd en verbouwd gaat worden, waardoor men weer durft te investeren. Uiteindelijk moet dat er bovendien voor zorgen dat de markt weer meer in beweging gaat komen, bijvoorbeeld omdat een nieuwe bestaande woning relatief voordelig naar wens aan te passen is.

BTW omlaag naar 6%

Men heeft ervoor gekozen om de BTW terug te brengen van het hoge tarief (21%) naar het lage tarief (6%). Die verlaging duurt een jaar lang en lijkt daarmee sterk op een maatregel die enkele jaren geleden al eens werd ingevoerd. Dat hielp de bouwsector destijds enorm, aangezien het aantal opdrachten flink toenam. Op het moment dat een verbouwing exclusief de BTW ongeveer €2.000 kost kan het netto uiteindelijk zo’n €300 schelen, waardoor huizenbezitters er flink voordeel bij hebben. Bovendien kunnen de verbouwingen een positief effect hebben op de ontwikkeling van de waarde van de woningen, waardoor er zowel aan de korte als de lange termijn gedacht is.

Het kabinet is in het woonakkoord overeengekomen dat verbouwen en renoveren opnieuw een jaar lang goedkoper wordt. Op 1 maart wordt er een BTW-verlaging van 21% naar 6% ingevoerd, die vervolgens een jaar lang aan zal houden. Dat helpt huizenbezitters om eindelijk de keukens eens te verbouwen, uit te bouwen of wellicht andere werkzaamheden in de woning uit te laten voeren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.