Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Weinig positieve reacties op nieuwe startershypotheek

Weinig positieve reacties op nieuwe startershypotheek
19 feb 2013

Dure restschuld

Starters die voor deze constructie kiezen kunnen tijdens de looptijd van hun hypotheek een extra lening afsluiten, om de aflossingen op de hypotheek te kunnen doen. Aangezien het aflossen verplicht is om in aanmerking te kunnen komen voor hypotheekrenteaftrek lijkt het een handige manier om de netto maandlasten omlaag te brengen, zonder aan hypotheekrenteaftrek te verliezen. Dat neemt echter niet weg dat de extra lening duur uit kan pakken. Het gaat namelijk om een lening zonder onderpand, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de banken er een scherpe rente voor zullen rekenen. Bovendien komt de extra lening niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, waardoor dit op de lange termijn voor een behoorlijke extra kostenpost kan zorgen. Minister Blok (Wonen) heeft toegegeven dat de constructie de consument op de lange termijn meer geld kost.

Voordeel op de korte termijn

Het voordeel van de constructie valt vooral op de korte termijn te behalen. Een netto maandlast die bestaat uit €500 rente en €100 aflossing kan met die €100 worden teruggebracht, door het geld voor de aflossing te lenen. De rente over die lening is met name op de korte termijn een stuk lager. Het lijkt echter verstandig om op termijn toch te gaan aflossen, om de uiteindelijke kosten van de extra lening te beperken. Met name de aflossing in de 5 jaar na de looptijd van de hypotheek zelf kan voor hoge kosten zorgen. De extra lening krijgt een looptijd van maximaal 35 jaar.

Het kabinet heeft onlangs een woonakkoord gesloten met de partijen D66, SGP en CU, onder andere om starters te ondersteunen en de huurders te ontzien. Inmiddels komen er steeds meer reacties naar buiten, onder andere van experts op het gebied van hypotheken. Men is overwegend negatief over de nieuwe regeling die er is getroffen voor starters, waarbij ze een extra lening af kunnen sluiten om aflossingen te kunnen doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.