Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt nog altijd in mineur

Woningmarkt nog altijd in mineur
21 feb 2013

Minder verkopen, ondanks run De daling van januari 2013 ten opzichte van december 2012 is op zich niet vreemd, aangezien veel mensen eind vorig jaar gebruik hebben willen maken van de oude hypotheekregels, voordat deze per 1 januari werden verscherpt. Dat neemt echter niet weg dat het totale aantal verkopen op jaarbasis van 11,6% is gedaald. Het Kadaster geeft hier echter wel bij aan dat de cijfers circa drie maanden achterlopen op de daadwerkelijke verkoopmomenten bij de makelaar. Wat dat betreft is de kans groot dat de compensatie later nog zal komen.

Forse daling van diverse woningtypen De daling van het aantal verkopen was het grootst onder vrijstaande woningen, aangezien er daarvan 29,1% minder werden verkocht tussen juni en december 2012. Het ging met hoekwoningen een stuk minder slecht, aangezien de daling daar slechts 1,6% bedroeg. Wat betreft de verschillende provincies is het Flevoland dat het best uit de bus komt. Daar nam het aantal woningverkopen niet af, maar toe met 9,7%. In Utrecht was de grootste daling waar te nemen, aangezien er daar 29,5% minder woningen verkocht werden dan een jaar eerder. Binnen het rijtje van verliezers deed Noord-Holland het relatief goed, aangezien de daling daar bleef steken op slechts 2,7%, een lichte daling ten opzichte van veel andere provincies.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de woningmarkt nog altijd in mineur is. In januari registreerde het Kadaster 6.260 woningverkopen, waardoor er sprake is van een enorme daling ten opzichte van een maand eerder. Er is sprake van een daling van 63,9%, ten opzichte van de goede decembermaand, een jaar eerder. De daling was bij diverse soorten woningen te observeren, al deden hoekwoningen het relatief goed.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.