Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Startershypotheek uit Woonakkoord nog niet beschikbaar

Startershypotheek uit Woonakkoord nog niet beschikbaar
23 feb 2013

Technisch complexe hypotheek

De banken klagen over de complexiteit van het product, zoals het kabinet dat samen met de partijen D66, CU en SGP bedacht heeft. “We zijn de resultaten van het Woonakkoord nog aan het bestuderen. ER is nog veel onduidelijk”, aldus een woordvoerder van ABN AMRO. Ook de ING en Rabobank wachten nog op meer duidelijkheid vanuit de overheid, alvorens zij de nieuwe producten aan zullen gaan bieden. De banken geven aan dat ze de nieuwe regels voor starters technisch complex vinden en ze er bovendien niet zeker van zijn of deze in lijn zijn met de roep om meer eenvoudige financiële producten. De nieuwe startershypotheek biedt de mogelijkheid om tot maximaal de helft van de lening aflossingsvrij bij te lenen, zodat de maandlasten tijdens de eerste jaren gedrukt kunnen worden.

Doelgroep voor extra lening

Bovendien vragen de banken zich op dit moment af voor welke doelgroep het nieuwe product precies geschikt is. Het is mogelijk om de netto maandlasten de eerste paar jaren te drukken, maar er bestaat daarnaast een mogelijkheid om dat tijdens de volledige 30 jaar looptijd van de hypothecaire lening te doen. Volgens de banken gaat het hen momenteel vooral om een aantal technische vragen. Zodra die zijn beantwoord kan men aan de slag met het aanbieden van de nieuwe startershypotheek, al zal dat waarschijnlijk nog enkele maanden gaan duren, waardoor starters nog even geduld dienen te hebben.

Het zal in ieder geval nog enkele maanden duren, totdat de banken de nieuwe startershypotheek aan gaan bieden, zoals die met het Woonakkoord is gelanceerd. Het gaat om de hypotheek die kan worden aangevuld met een extra lening, om de aflossing te kunnen betalen. Volgens het FD (Financieele Dagblad) hebben banken op dit moment nog teveel vragen om het product reeds aan te bieden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.