Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Woonakkoord stemt economen niet tevreden

Woonakkoord stemt economen niet tevreden
26 feb 2013

Verhoging van de huurprijzen

De geplande verhoging van de huurprijzen is volgens de economen een van de weinige onderdelen van het akkoord die er in ieder geval zal zorgen dat er enige beweging ontstaat op de woningmarkt. Veel van de economen geven echter aan dat het effect maar beperkt zal zijn, waardoor er aanvullende maatregelen nodig zijn. Verder dienen de verlaging van de BTW voor renovaties en de verhuurdersheffing voor woningcorporaties hiervoor te gaan zorgen. Het panel is hier veel minder tevreden over, aangezien het Woonakkoord volgens hen maar weinig uit zal richten. Het panel bestaat uit ongeveer 50 economisch deskundige. Hiertoe behoren ook Piet Eichholtz, Lans Bovenberg en Sylvester Eijffinger, drie economen met een uitstekende reputatie.

Tweede lening chaotisch en onbegrijpelijk

Charles van Marrewijk, tevens econoom, vraagt zich hardop af waarom het kabinet ervoor heeft gekozen om de lasten het hoogst te maken op het moment dat deze het minst goed te veroorloven zijn. Ook collega Kees Goudswaard snapt de beweegredenen van het kabinet niet goed. Hij noemt de tweede lening voor de hypotheek een ‘ongelukkig onderdeel van het pakket’. Hij wijst daarmee op de tweede lening die er naast de hypotheek kan worden afgesloten, om de aflossingen van de hypotheeklening zelf te kunnen betalen. De hypotheeknemer bouwt op die manier een groeiende schuld op, waarop geen hypotheekrenteaftrek van toepassing is en die na de looptijd van de hypotheek snel afgelost dient te worden.

Een grote groep economen is het erover eens dat het Woonakkoord zoals het kabinet dat onlangs heeft gepresenteerd er niet toe zal leiden dat de situatie op de woningmarkt snel verbeterd. Een ruime meerderheid (60%) van het economenpanel Me Judice denkt dat er de komende twee jaar nauwelijks verbetering te merken zal zijn, in de vorm van stabiele huizenprijzen en meer woningtransacties.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online