Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Rabobank mag niet zomaar auto innemen bij restschuld

Rabobank mag niet zomaar auto innemen bij restschuld
28 feb 2013

Eerst naar de rechter

De bank is volgens de Hoge Raad verplicht om eerst een gang naar de rechter in te zetten, waar men kan vragen om toestemming. Het gaat om situaties waarin er sprake is van een gedwongen verkoop en er uiteindelijk een restschuld overblijft voor de hypotheeknemer. De uitspraak van de raad volgt op het aanspannen van een procedure door de Rabobank zelf, samen met de deurwaarders GGN. Zij wilden over kunnen gaan tot het innemen van een auto of het beslag leggen op het loon, om er op die manier voor te zorgen dat een restschuld kan worden voldaan. Volgens de Hoge Raad is de standaardakte van de bank op dit moment te vaag, waardoor de gang naar de rechter niet zomaar overgeslagen mag worden.

Innen hypotheekschulden lastiger

Het Financieele Dagblad heeft hier eerder over bericht en daarbij aangegeven dat dit grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Volgens hen zou het innen van restschulden relatief gemakkelijk moeten zijn voor de banken. Op het moment dat dit niet het geval is kan het voor de banken lastiger zijn om een Nederlandse hypotheek door te verkopen aan het buitenland. ING heeft overigens aangegeven dat zij geen problemen ondervinden bij het innen van de restschuld.

De Rabobank mag niet zomaar een auto innemen of beslag leggen op het loon, op het moment dat er sprake is van een flinke restschuld. Dat heeft de Hoge Raad bepaald, die goed heeft gekeken naar de standaardakte zoals die door de Rabobank wordt gehanteerd. Men zal eerst langs de rechter moeten om hier beslag op te kunnen leggen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.