Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt VS herstelt opvallend goed

Woningmarkt VS herstelt opvallend goed
4 mrt 2013

Flinke toenamen aantal koopcontracten

De economen hadden vooraf aangegeven dat er sprake zou zijn van een toename, maar dat deze zo opvallend groot uit zou pakken had niemand verwacht. De verwachtte groei van 1,8% werd ruim overtroffen, waardoor er ruimte ontstond voor positieve berichten. Het aantal voorlopige koopcontracten dat er werd getekend, steeg met 10,4% ten opzichte van januari 2012, waardoor er in een jaar tijd sprake is geweest van een nog veel verdere verbetering. Het lijkt erop dat de kopers eindelijk het vertrouwen hebben gekregen om op dit moment een woning aan te schaffen. Nu de cijfers een verbetering laten zien ten opzichte van zowel het vorige jaar als de maand voorafgaand aan januari lijkt het erop dat de woningmarkt zich op een stabiele manier kan gaan herstellen.

Cijfer over december aangepast

Bovendien is men tot de conclusie gekomen dat het cijfer over december 2012 diende te worden aangepast. Eerder werd er nog aangegeven dat het aantal verkochte woningen destijds met 4,3% was afgenomen, waardoor er sprake was van een forse daling. Economen hebben echter aangegeven dat er een aanpassing nodig is, naar een daling van 1,9%. Dat betekent dat de daling meevalt en daar het eerste herstel dus al zichtbaar had kunnen worden. Het is de hoop van veel economen dat het vertrouwen in de markt op deze manier terug komt, ook in de landen in Europa, zoals in ons eigen Nederland.

In de Verenigde Staten lijkt de woningmarkt zich in rap tempo te herstellen. In het land waar de huizenmarkt als eerst instortte lijkt de weg naar boven weer gevonden, wat een goed teken kan zijn voor de rest van de wereld, inclusief Nederland. Er werden in januari 4,5% meer koopovereenkomsten gesloten dan een maand eerder, waardoor er sprake is van een opvallende stijging.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.