Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Rabobank verdenkt minister Blok van haastwerk

Rabobank verdenkt minister Blok van haastwerk
7 mrt 2013

Akkoord in februari

Het kabinet heeft in februari het Woonakkoord gesloten, met de oppositiepartijen D66, SGP en CU. Er werd onder andere afgesproken dat starters de mogelijkheid hebben om een extra lening af te sluiten, om de aflossingen op de hypotheeklening te kunnen betalen. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten op de korte termijn lager uitvallen, maar dat starters aan de andere kant te maken krijgen met een restschuld. In de meest ongunstige gevallen kan dit leiden tot een schuld ter waarde van 50% van de hypotheek, waardoor een schuld van €100.000 niet ondenkbaar is. De rente over deze schuld kan bovendien niet worden afgetrokken voor de belastingen en er is geen sprake van een onderpand. Volgens de Rabobank zitten er hiermee wat haken en ogen aan, die voorkomen hadden kunnen worden door langer over de plannen na te denken.

Tijdsdruk op de minister

Het is volgens Piet Moerland vooral de tijdsdruk geweest die een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij zei tegenover het Financieele Dagblad: ‘wat nu is verzonnen is onder tijdsdruk tot stand gekomen’. Hij gaf bovendien aan dat de bank liever een zogeheten ‘forfaitaire annuïtaire hypotheek’ had gezien. Deze zou dan deels kunnen worden afgelost, in plaats van 100% (zoals binnen de huidige regels verplicht is). De staat zou de hypotheekrenteaftrek dan ieder jaar licht kunnen beperken, om ook daar op de lange termijn wat aan te kunnen doen, iets dat het huidige kabinet graag wil.

Volgens de Rabobank heeft minister Stef Blok (Wonen) zich teveel laten leiden door de tijdsdruk van het moment, waardoor er sprake is van een startersregeling die onnodig complex in elkaar zit. De topman van de Rabobank, Piet Moerland, heeft dat tegen het Financieele Dagblad gezegd. Hij is van mening dat het kabinet tot een beter plan had kunnen komen indien er meer tijd voor was genomen.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online