Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Nederlander maakt zich weinig zorgen over hypotheek

Nederlander maakt zich weinig zorgen over hypotheek
9 mrt 2013

Flinke financiële buffer Deze relatieve onbezorgdheid komt vooral voort uit het feit dat ongeveer 3 op de 4 woningeigenaren een flinke financiële buffer beschikbaar heeft. Het Nibud heeft een normbedrag van € 3.550 aan spaargeld opgesteld, iets waar veel huishoudens duidelijk boven zitten. Zij hebben daarmee de mogelijkheid om een eventuele tegenslag op te vangen, bijvoorbeeld op het moment dat er opnieuw geschilderd dient te worden of een van de huishoudelijke apparaten het begeeft. Het is voor woningeigenaren verstandig om een iets grotere financiële buffer aan te houden, aangezien ze zelf verantwoordelijk zijn voor kosten in en om het huis. Het lijkt erop dat Nederlanders zich daar goed van bewust zijn en men er tijdig voor zorgt dat er voldoende spaargeld wordt opgebouwd.

Betalen van hypotheek en mogelijke restschuld De grootste bronnen van zorgen zijn te vinden in het betalen van de hypotheek en een mogelijke restschuld. Dat laatste komt steeds vaker aan de orde, nu er meer en meer woningen "onder water" komen te staan. Dat betekent dat de waarde van de woning lager ligt dan het bedrag waarvoor de hypotheek tijdens de aankoop is afgesloten. Ongeveer 16% van de mensen maakt zich ongerust over deze restschuld, terwijl 11% wel eens zorgen heeft over het betalen van de hypotheek. Slechts 1% maakt zich op dit moment zorgen over het feit dat men momenteel twee huizen bezit.

Het lijkt erop dat Nederlanders zich over het algemeen weinig zorgen maken over de betaling van hun hypotheek, ondanks de financiële crisis zoals we daar op dit moment mee te maken hebben. ING heeft onderzoek gedaan onder een groot aantal huishoudens. Hieruit blijkt dat ongeveer 2 op de 3 huishoudens iedere maand geld overhoudt en zich dus geen zorgen maakt.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.