Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hogere hypotheek voor energiezuinige woning

Hogere hypotheek voor energiezuinige woning
11 mrt 2013

Woningen met een A++ label Het gaat volgens Van de Griendt om woningen met een A++ label, de meest zuinige categorie die er op dit moment bestaat. Banken hebben de mogelijkheid om € 8.000 buiten beschouwing te laten wanneer het gaat om het vaststellen van de hoogte van de hypotheek, waardoor er flink meer financiële ruimte is. Bovendien kan er maximaal 106% van de woningwaarde gefinancierd worden, waardoor een energiezuinig huis bij kan dragen aan het meer eenvoudig aanvragen van een hypotheek. Het is daarbij van belang om het geld uit het hypothecaire krediet ook daadwerkelijk te gebruiken voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Het is volgens Van de Griendt van belang dat snel meer consumenten op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden op dit gebied.

Lagere woonlasten Volgens Van de Griendt gaat er een logische redenering schuil achter de mogelijkheid tot het uitlenen van een relatief hoog bedrag. "Een lagere energierekening betekent dat je meer geld kunt uitgeven aan andere dingen dus ook aan je hypotheek. COELO, het onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft uitgerekend dat 50 procent van de vaste woonlasten opgaat aan hypotheek en dat van de rest de helft gerelateerd is aan de energiekosten. Bovendien is energie al jaren de grootste kostenstijger. Met andere woorden, het loont de moeite om te investeren in energiebesparende maatregelen." Aangezien de energiekosten de komende jaren volgens Milieu Centraal zullen blijven stijgen, lijkt een energiezuinige woning een uitstekende investering.

Een bank kan het zuinige energielabel van een woning aangrijpen om een hogere hypotheek te verstrekken. Dat staat volgens Bas van de Griendt in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. Hij is milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling en stelt dat hier nog maar weinigen van op de hoogte zijn. Het gaat om een bepaling waarin de spelregels voor banken staan, die een hypotheek wensen te verstrekken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.