Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrente kan omlaag als pensioenfondsen investeren

Hypotheekrente kan omlaag als pensioenfondsen investeren
14 mrt 2013

NHG hypotheken

Het is volgens Dijkhuizen van belang om een werkgroep op te richten, die geleid zou moeten worden door Tjerk Kroes, van pensioenuitvoerder APG. Hij is van mening dat er sprake is van een aantal haken en ogen, maar dat neemt niet weg dat er enorm veel potentie bestaat. Het is volgens hem vooral van belang dat men een grote rol gaat spelen bij de financiering van huizen, met een NHG hypotheek. Dit is de minst risicovolle vorm van een hypotheek, aangezien er sprake is van een overheidsgarantie. Het is daarmee een goede investering voor de pensioenfondsen, terwijl de banken het gemakkelijker krijgen om het geld te verstrekken dat er nodig is. Het grote voordeel hiervan is dat de consument uiteindelijk een lager tarief voor de hypotheek zal betalen. Het risico wordt immers kleiner voor de bank, terwijl men tegelijkertijd minder moeite hoeft te doen om de hypotheek aan te kunnen bieden.

Positieve signalen

Er is volgens Dijkhuizen geen ‘garantie op succes’, maar de kans dat het lukt is volgens hem groot genoeg om het in ieder geval te proberen. Bovendien heeft het Ministerie van Financiën reeds aangegeven dat men positief staat tegenover een dergelijke ontwikkeling. Het zijn volgens minister Dijsselbloem vooral de lagere kosten voor consumenten die erg interessant zijn. Daarnaast gaf hij in RTL Z aan dat de economische gevolgen gunstig uit kunnen pakken voor Nederland, waardoor het gehele land er baat bij kan hebben.

De hypotheekmarkt kan flink ontspannen, op het moment dat pensioenfondsen besluiten hier flink in te investeren. Volgens Kees van Dijkhuizen, voormalig thesaurier-generaal, zou dit ervoor zorgen dat de banken meer lucht krijgen, waardoor zij weer gemakkelijker hypotheken kunnen verstrekken. Het is vervolgens de woningmarkt die hier in z'n geheel profijt van zal hebben.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.