Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

DNB positief over woonakkoord

DNB positief over woonakkoord
16 mrt 2013

Duidelijkheid voor nieuwe kopers

Het is volgens Knot vooral de duidelijkheid voor aspirant-kopers die ervoor zorgt dat de markt zich op termijn zal gaan herstellen. Het is volgens hem van groot belang om hen duidelijkheid te bieden, zodat men ook weer plannen voor de toekomst kan maken. Hij geeft aan dat hij natuurlijk niet in het bezit is van een glazen bol, maar dat hij het idee heeft dat de ergste daling van de woningprijzen dan achter de rug kan zijn. In plaats daarvan zullen meer aspirant-kopers in actie komen, iets dat de prijzen van de huizen weer wat omhoog zal brengen, of in ieder geval niet verder zal laten dalen. De DNB waarschuwde al eerder voor de problemen waartoe de hypotheekrenteaftrek in de oude situatie kon leiden, waardoor men nu tevreden is met het woonakkoord zoals dat gesloten is, als aanvulling op de nieuwe regels per 1 januari 2013.

Lager prijsniveau

Knot voegde hier aan toe dat hij niet verwacht dat de huizenprijzen weer op zullen lopen tot de niveaus zoals we die zagen voor de crisis. In plaats daarvan zal de markt volgens hem op zoek gaan naar een nieuw evenwicht, dat op een lage niveau ligt. Dat neemt echter niet weg dat er op die manier weer stabiliteit ontstaat op de markt. Dat zorgt ervoor dat er op termijn weer een duurzaam financieringsmodel kan ontstaan, waar de volledige huizenmarkt veel baat bij zal hebben.

De grootste dalingen van huizenprijzen lijken reeds plaats te hebben gevonden. Tenminste, dat is de mening van Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij gaf aan dat het woonakkoord dat de politiek onlangs sloot een positieve bijdrage zal leveren aan de verdere ontwikkeling van de markt. Dat lijkt een goed teken voor alle huizenbezitters en aankomende kopers.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.