Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nederlandse economie kan weer aantrekken

Nederlandse economie kan weer aantrekken
18 mrt 2013

Werkloosheid en bezuinigingen

Het zijn op dit moment vooral de werkloosheid en de bezuinigingen die voor grote problemen zorgen. Op het moment dat mensen hun baan verliezen kan het problematisch worden om de hypotheek te betalen, maar het maakt banken daarnaast wantrouwend met betrekking tot het verstrekken van nieuwe hypotheken. Bovendien zorgen de bezuinigingen ervoor dat er steeds minder geld overblijft voor allerlei extra’s voor burgers, waardoor het kopen van een huis een stuk lastiger wordt. De totale ontwikkeling zorgt ervoor dat men minder te besteden heeft en dat de banken aan de andere kant niet staan te springen om hypotheken te verstrekken. Dat neemt echter niet weg dat het aantal gevallen van betalingsproblemen nog altijd meevalt en er bovendien een interessant plan is gepresenteerd waarin de pensioenfondsen bij kunnen springen.

Vertrouwen van consumenten

De ontwikkeling van de economie staat of valt voor een groot deel met het vertrouwen dat consumenten hebben. Het vertrouwen is sinds 2008 hard gedaald. Het is zelfs zo erg dat men alleen in Griekenland minder vertrouwen heeft in de economie, terwijl Nederland er een stuk beter voorstaat dan een groot aantal andere landen in Europa. De Nederlandse economie moet het hebben van de export, iets dat de laatste tijd weer groeit. In 2014 komt de economie terug op het niveau uit 2008 en zal ook de huizenmarkt waarschijnlijk dus weer wat verbetering laten zien.

Het CPB (Centraal Plan Bureau) kwam met sombere cijfers naar buiten over de Nederlandse economie, maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk licht glooit aan het eind van de tunnel. CPB-directeur Coen Teulings gaf aan dat hij lichtpuntjes ziet, omdat Nederland er op zich goed voorstaat. Dat neemt niet weg dat er nog flinke hobbels genomen moeten worden, onder andere om de huizenmarkt nieuw leven in te blazen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.