Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal verkochte woningen in februari toegenomen

Aantal verkochte woningen in februari toegenomen
19 mrt 2013

Veel vrijstaande woningen verkocht

Het is opvallend dat het vooral de vrijstaande woningen zijn geweest die in februari beter verkochten dan een maand eerder. Alhoewel er ten opzichte van februari 2012 sprake is van een daling van 15,9% is er ten opzichte van januari van dit jaar sprake van een stijging van 34,9%. Dit lijkt ook te maken te hebben met de enorme terugval zoals die in januari plaatsvond. Op dat moment zijn de nieuwe hypotheekregels van kracht geworden, die ervoor zorgen dat de netto lasten over de gehele looptijd met tienduizenden euro’s toe kunnen nemen. Het zijn Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland waar dit jaar in februari meer woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. Ten opzichte van januari werden er in iedere provincie in Nederland meer woningen verkocht. Utrecht was de absolute uitschieter, met een stijging van 41,5%.

Minder executieveilingen

Het is daarnaast opvallend dat er in februari 2013 minder executieveilingen plaats hebben gevonden dan een jaar eerder. Afgelopen februari werden er in totaal 122 woningen verkocht door middel van een executieveiling. Dergelijke veilingen vinden plaats op het moment dat men de maandlasten niet langer kan betalen en de bank een laatste poging doet om het uitgeleende geld alsnog te kunnen innen. Vorig jaar werden er in februari nog 167 woningen op deze manier verkocht. Wat dat betreft is er sprake van een daling van 25%, wat aan lijkt te geven dat minder huiseigenaren te maken hebben met betalingsproblemen.

Er zijn in februari van dit jaar in totaal 7.897 woningen verkocht. Dat betekent dat er een stijging van 1,2% heeft plaatsgevonden, ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van januari van dit jaar is er zelfs sprake van een stijging van 26,2%. Het kadaster heeft deze cijfers naar buiten gebracht en daarmee gezorgd voor wat positief nieuws.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.