Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede hypotheeklening van gemeente kan helpen

Tweede hypotheeklening van gemeente kan helpen
21 mrt 2013

Huizen onder water

Het is volgens Blauwtrust en 4Winden een groot probleem dat veel van de huizenbezitters op dit moment te maken hebben met een woning die ‘onder water’ staat. Dat betekent dat de hoogte van de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning op dit moment. In dat geval is er sprake van een restschuld, die tot problemen kan leiden bij een scheiding, bij overleiden of een andere reden voor gedwongen verkoop. Volgens een rapport van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) heeft 69% van de jongeren tot 25 jaar een woning met een restschuld en geldt dat voor 56% van de huiseigenaren tot 35 jaar. Het is volgens de diverse organisaties van groot belang om hen bij te staan, zodat ze niet te maken krijgen met een consumptieve kredieten van banken, die voor rentes tot 16% kunnen zorgen.

Extra lening of borgstelling

De gemeente Amsterdam zou op twee verschillende manieren kunnen helpen. Men kan in eerste instantie zelf een aanvullende lening verstrekken, aan huiseigenaren die doorschuiven naar een duurdere woning. Men kan de woonlasten op die manier blijven betalen en ruimte vrijmaken voor nieuwe starters. Daarnaast kan men zorgen voor een borgstelling ter grootte van de restschuld, zodat banken de rente op de aanvullende leningen flink omlaag kunnen brengen. Volgens Blauwtrust en 4Winden zijn de risico’s van de leningen minimaal, aangezien het grootste deel van de huiseigenaren netjes aan de hypothecaire verplichtingen kan voldoen, ook wanneer het huis theoretisch onder water staat.

Amsterdam is van mening de woningmarkt op gang te kunnen helpen, door bij te springen op het moment dat huiseigenaren te maken krijgen met een restschuld. Een tweede hypothecaire lening zou kunnen helpen, net als een mogelijke garantstelling. Op die manier kunnen de hoge rentes bij banken omzeild worden.