Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Licht aan het eind van de tunnel volgens minister Blok

Licht aan het eind van de tunnel volgens minister Blok
25 mrt 2013

Woonakkoord met verhuurderheffing

In het woonakkoord heeft men onder andere afgesproken dat er een verhuurderheffing komt. Dit heeft gevolgen voor de mogelijkheid tot investeren van de woningcorporaties, maar dat neemt niet weg dat er mogelijkheden over zullen blijven. Volgens de minister hebben de corporaties de afgelopen jaren veel meer geïnvesteerd dan wat men nu aan heffing gaat betalen. Bovendien geeft hij aan dat er vanuit het land gevraagd wordt om ‘iets’ te doen aan de huidige problematiek op de woningmarkt. Wanneer het kabinet dan met een plan komt zullen er altijd groepen zijn die het er niet mee eens zijn. Dat is volgens hem het gevolg van een complexe woningmarkt, waar talloze partijen belang bij hebben.

Inkomensafhankelijke huurverhoging en aflossing

Minister Blok heeft er echter vertrouwen in dat het de komende jaren beter zal gaan met de woningmarkt. Hij stelt bijvoorbeeld dat huiseigenaren nu verplicht zijn om hun hypotheek helemaal af te lossen, waardoor de enorme schuldenberg van Nederlanders flink af zal gaan nemen. Daarnaast zorgt de inkomensafhankelijke huurverhoging ervoor dat het voor mensen met relatief hoge inkomens aantrekkelijke wordt om op zoek te gaan naar een koopwoning. Dat betekent dat de vraag naar koopwoningen zal stijgen en de markt zich op den duur weer kan gaan herstellen, al zal daar voorlopig nog wat tijd voor nodig zijn.

Volgens minister Blok komt het licht aan het eind van de tunnel langzaam in zicht. We hebben op dit moment te maken met grote problemen op de woningmarkt, maar het lijkt erop dat de weg omhoog weer ingeslagen kan worden. De vergrijzing heeft in bepaalde grote steden als Den Haag de piek gehad en met de maatregelen van het kabinet zorgt men ervoor dat de vraag naar koopwoningen zal groeien.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.