Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Steeds meer aflossingen door huiseigenaren

Steeds meer aflossingen door huiseigenaren
26 mrt 2013

Trend zet voort

Het is volgens Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken bij ING, een trend die al eerder is ingezet. Al vorig jaar besloten veel huiseigenaren af te gaan lossen, om hun schuld verder omlaag te brengen. Het eerste kwartaal van dit jaar laat volgens ING zien dat de behoefte om af te lossen nog niet verdwenen is. Volgens de directeur marketing hypotheken zet ongeveer een kwart van de huiseigenaren maandelijks geld opzij om op termijn een mooie aflossing te kunnen doen. Ze doen dit vooral om een restschuld te voorkomen, maar er zijn ook consumenten bij die principieel zo min mogelijk schuld wensen te hebben. Er is wat dat betreft sprake van een cultuuromslag, aangezien er enkele jaren geleden juist nog volop aflossingsvrij werd geleend voor een eigen huis.

Minder zorgen bij consumenten

Bijkomend voordeel van de aflossing die men doet is het consumentenvertrouwen dat weer langzaam op begint te lopen. Volgens de ING is het consumentenvertrouwen inmiddels gestabiliseerd en is de kans groot dat het de komende tijd weer op zal gaan lopen. Het is volgens hen een mogelijke opstap in een toekomst waarin er weer sprake zal zijn van een stijging. Bovendien maken huiseigenaren zich volgens de ING een stuk minder zorgen over hun eigen financiële situatie en het risico op werkloosheid. Wat dat betreft glooit er weer licht aan het eind van de tunnel, na de jarenlange economische malaise.

Huiseigenaren lossen steeds meer af, onder andere vanwege het feit dat de huizenprijzen nog altijd een dalende trend laten zien. De ING heeft tijdens de eerste 2 maanden van dit jaar ongeveer 50% meer gedeeltelijke aflossingen gezien dan een jaar eerder. Dat heeft aan dat consumenten heel bewust bezig zijn met het afbouwen van de schuld die ze hebben binnen hun eigen woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.