Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ongeveer miljoen huizen onder water

Ongeveer miljoen huizen onder water
28 mrt 2013

Restschuld pas bij verhuizen

Dat neemt niet weg dat de problemen zich vaak pas voor doen op het moment dat consumenten besluiten te verhuizen. Tot die tijd is er in principe niets aan de hand, mits de maandlast netjes opgebracht kan worden. Men kan echter wel in de problemen komen op het moment dat er sprake is van een echtscheiding of een andere situatie die ervoor zorgt dat de woning verkocht dient te worden. Op dat moment dient er eigen geld ingebracht te worden om de restschuld af te lossen, of dient men een lening aan te gaan bij de bank. Het CBS schat dat op dit moment ongeveer 800.000 woningbezitters daadwerkelijk achter zou blijven met een restschuld, op het moment dat de woning gedwongen verkocht dient te worden.

Jonge huizenbezitter in de problemen

Het zijn volgens het CBS vooral de jongere huiseigenaren die in de problemen zitten. Ongeveer 6 op de 10 huiseigenaren is jonger dan 40, een groep die relatief veel te maken heeft met een huis dat onder water staat. Dat heeft vooral te maken met het feit dat zij hun woning over het algemeen hebben gekocht, net voordat de huizenprijzen zijn gaan dalen. Volgens het CBS is er bij 60% van de huizenbezitters onder de 40 jaar sprake van een huis dat onder water staat. Met name die groep kan in de problemen komen bij een gedwongen verkoop.

Ondanks de grote behoefte van consumenten om af te lossen is er nog altijd sprake van een groot probleem op de huizenmarkt. Ongeveer een miljoen huizen staat onder water, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde op dit moment. Bovendien is dit aantal het laatste jaar gestegen en gaan de cijfers pas over 2011, waardoor er een verdere stijging wordt verwacht.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.