Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken niet enthousiast over Blok-hypotheek

Banken niet enthousiast over Blok-hypotheek
1 apr 2013

ING en Rabobank geen concrete plannen

ING en de Rabobank hebben laten weten op dit moment nog geen concrete plannen te hebben om de hypotheekvorm aan te gaan bieden. Dit zijn de twee grootste hypotheekverstrekkers van Nederland, die hiermee duidelijk aan lijken te geven dat zij niet enthousiast zijn over de constructie die minister Blok eerder heeft gepresenteerd. RTL Nieuws heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam er op die manier achter dat de ABN AMRO al plannen heeft om de hypotheek op termijn aan te gaan bieden. SNS, Delta Lloyd en Bank of Scotland hebben aangeven dat zij er momenteel nog over nadenken en niet zeker zijn welke lijn ze volgen. Het lijkt er in ieder geval op dat starters de hypotheekvorm niet zomaar af kunnen sluiten, aangezien de banken er op een terughoudende manier op reageren.

Ook adviseurs niet enthousiast

Ook hypotheekadviseurs zijn over het algemeen niet erg enthousiast over het nieuwe plan en laten zich er dan ook kritisch over uit. Volgens berekeningen is men op de lange termijn gemakkelijk tienduizenden euro’s uit, waardoor de voordelen op de korte termijn een hoge prijs met zich meebrengen wanneer men er langer gebruik van maakt. De Hypotheekshop liet weten het een ‘slecht product met een groot risico’ te vinden. De kans is dan ook klein dat men het zal adviseren bij starters die een eigen woning aan willen kopen, met behulp van een hypothecaire lening.

Minister Blok ontwikkelde in februari een plan waarmee starters de mogelijkheid hebben hun aflossingen op de hypotheeklening met een aanvullende lening te financieren. Hypotheken dienen vanaf 1 januari 2013 volledig te worden afgelost, om in aanmerking te kunnen komen voor hypotheekrenteaftrek. De Blok-hypotheek kan maandlasten verlagen, in ruil voor een extra lening bij de bank.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.