Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal woningverkopen neemt toe

Aantal woningverkopen neemt toe
2 apr 2013

Vertrouwen bij starters

Het is vooral het vertrouwen bij de starters van dit moment dat ervoor zal moeten zorgen dat de woningmarkt weer kan gaan denken aan een herstel. Eerder bleek dat de nieuwe hypotheekvorm met een tweede lening om de aflossingen te kunnen dekken op nog maar weinig actie van de banden kan rekenen. Dat lijkt echter niet weg te nemen dat veel van de starters van mening zijn dat het dieptepunt qua huizenprijzen nu ongeveer bereikt zal zijn. Bovendien ligt de rente op dit moment laag, waardoor het interessant is om een hypotheek aan te gaan. De Blok-hypotheek, zoals de nieuwe vorm voor starters ook wel genoemd wordt, zal het herstel waarschijnlijk niet versnellen, al is het de vraag of dat nodig is.

NHG grens gaat omlaag

De NHG-garantie zorgt ervoor dat woningen op een meer voordelige manier kunnen worden aangekocht, aangezien de hypotheekrente lager kan worden aangeboden door de bank. Het risico op de lening neemt af, waardoor de huiseigenaar minder hypotheekrente hoeft te betalen. De huidige grens voor een hypotheek met NHG-garantie ligt op €320.000. Indien hier de bijkomende kosten vanaf worden getrokken komt dat neer op een maximale koopsom van ongeveer €305.000. Per 1 juli 2013 zal men het maximale bedrag met NHG-garantie verlagen naar €290.000. Dat betekent dat duurdere woningen alleen voor die tijd met NHG-garantie kunnen worden afgesloten, waardoor er haast geboden lijkt voor sommige potentiële huiseigenaren.

Het aantal woningverkopen lijkt langzaam op te lopen, waardoor er rust ontstaat op de woningmarkt. Het aantal woningverkopen steeg ook in december 2012 hard, maar daalde opnieuw enorm nadat de nieuwe hypotheekregels per 1 januari 2013 in waren gegaan. Het lijkt erop dat er nu opnieuw een stijgende lijn ingezet kan gaan worden, aangezien er in 2 maanden tijd 5.500 woningen werden verkocht.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.