Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Duizenden woningeigenaren met restschuld achtergebleven

Duizenden woningeigenaren met restschuld achtergebleven
4 apr 2013

Nederlandse Vereniging van Banken

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt dat de gemiddelde restschuld €60.000 bedraagt, waardoor er sprake is van en behoorlijke financiële druk. Minister Blok wenst deze informatie te gebruiken als een nulmeting, aangezien hij bij wil houden en uit wil zoeken of de banken erin slagen de algehele restschuld terug te dringen, bijvoorbeeld door eerder in te grijpen. Een restschuld kan voor aanzienlijke financiële moeilijkheden zorgen, waardoor het van belang is om zoveel mogelijk consumenten hier tijdig voor te waarschuwen. Het is volgens minister Blok op dit moment vooral van belang om de verschillende cijfers die er rond gaan niet met elkaar te vergelijken. Ook het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) heeft cijfers naar buiten gebracht. Zij hebben bijgehouden hoeveel huishoudens er te maken hebben gekregen met een restschuld.

Waarborgfonds Eigen Woningen

Volgens het WEW hebben in 2012 3.576 te maken gekregen met een restschuld. In 2100 van de gevallen was er sprake van het beëindigen van een relatie, waardoor de woning verkocht diende te worden. Het is bovendien bijna 800 keer voorgekomen dat er sprake was van wanbetaling en in bijna 600 van de gevallen was het verliezen van een baan de oorzaak. Het valt op dat het waarborgfonds aangeeft dat er gemiddeld €34.400 is uitgekeerd aan de consumenten met een restschuld. De cijfers geven in ieder geval goed aan dat een restschuld met alle mogelijke middelen voorkomen dient te worden, om problemen voor te zijn.

Er gaan verschillende cijfers rond over restschulden op hypotheken, die woningeigenaren af dienen te lossen. Het is bijvoorbeeld gebleken dat in 2012 uiteindelijk meer dan 3.500 consumenten met een restschuld achter zijn gebleven. Dat betekent dat het hen niet gelukt is om de schuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek, of deze zelf (direct) af te lossen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.