Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Te koop staande woning gemakkelijker verhuurd

Te koop staande woning gemakkelijker verhuurd
6 apr 2013

Leegstandswet aangepast

Het is een aanpassing van de Leegstandswet die ervoor zorgt dat verhuurders en huurders voortaan zelf tot een huurprijs mogen komen, die ze beiden aanspreekt. Dit neemt overigens niet weg dat de verhuurder een vergunning voor de verhuur aan dient te vragen, bij de gemeente. Het is de vergunning die ervoor zorgt dat de normale huurbescherming niet geldt, waardoor men de mogelijkheid heeft om de woning tijdelijk in de verhuur te plaatsen. Het grote voordeel van deze vergunning is dat de huur ook daadwerkelijk eindigt op het moment dat de termijn is verstreken. Wat dat betreft dienen de huurders wat aan bescherming in te leveren, om er aan de andere kant voor te zorgen dat woningeigenaren wat meer mogelijkheden hebben.

Te koop staande huizen

Het zijn volgens minister Blok (Wonen) vooral de huiseigenaren die kunnen profiteren van de verruiming van de Leegstandswet. Iedereen die zijn of haar woning momenteel te koop heeft staan krijgt op deze manier wat meer lucht. Dat neemt niet weg dat de Eerste Kamer zich nog dient te buigen over deze aanpassing. Als de senaat erin slaagt om het voorstel voor de zomer te behandelen zal de verruiming per 1 juli van dit jaar gaan gelden. Dit kan een impuls betekenen voor de woningmarkt, aangezien het langer te koop staan van een woning financieel in ieder geval minder nadelig uit hoeft te pakken.

Het wordt gemakkelijker om een huis dat te koop staat tijdelijk te verhuren. Tot op heden was dat vaak een probleem, waardoor het uitblijven van een verkoop tot financiële problemen kan leiden. De huurprijs zal worden vrijgegeven en leegstaande woningen mogen onder voorwaarden vaker dan slechts één keer tijdelijk worden verhuurd. De Tweede Kamer is het daar over eens geworden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.