Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ruimte voor omzetten hypotheek gewenst

Ruimte voor omzetten hypotheek gewenst
8 apr 2013

Meerderheid in de Tweede Kamer In de Tweede Kamer is een meerderheid van VVD, D66 en PVV het eens met het voorstel dat CDA-kamerlid Raymond Knops heeft ingediend. Hij stelde voor dat banken aanvragen van voor 1 april met terugwerkende kracht in behandeling kunnen nemen. Minister Blok (Wonen) heeft eerder al aangegeven dat hij hier geen ruimte voor ziet. In het Lente-akkoord, dat in mei 2012 werd gesloten, werd afgesproken dat consumenten alleen een hypotheek waarop wordt afgelost kunnen inbrengen voor de hypotheekrenteaftrek. Bestaande hypotheken kunnen hun rechten behouden door hun hypotheek op tijd om te zetten.

Onduidelijkheid over regeling Het is volgens de Kamer vooral de onduidelijkheid rondom de uitvoering van de regeling geweest die ervoor heeft gezorgd dat veel consumenten niet op tijd een aanvraag hebben ingediend. Bovendien hadden de banken te maken met een enorme hoeveelheid aanvragen, waardoor zij onvoldoende capaciteit tot hun beschikking hadden.

Verlenging van de regeling Volgens Knops zou het een uitstekend idee zijn om aanvragen die zijn ingediend voor 1 april alsnog in behandeling te nemen. Op die manier wordt een aanzuigende werking voorkomen, aangezien de datum reeds in het verleden ligt. Volgens Knops zijn het vooral de consumenten waarvan hun huis minder waard geworden is die hiervan kunnen profiteren, een groep die wel wat steun kan gebruiken. Knops heeft becijferd dat er duizenden mensen geholpen kunnen worden, door de regeling verder te verlengen en alle aanvragen voor 1 april in ieder geval in behandeling te laten nemen.

De Tweede Kamer is van mening dat consumenten die voor 1 april een aanvraag hebben ingediend, alsnog de mogelijkheid moeten krijgen om hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten. Banken hebben grote hoeveelheden aanvragen gekregen en hebben daarom aangegeven dat consumenten al ver voor de deadline van 1 april een aanvraag in diende te dienen. Aanvankelijk hadden consumenten tot 1 januari de tijd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.