Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen in woningmarkt vertoont licht herstel

Vertrouwen in woningmarkt vertoont licht herstel
9 apr 2013

Vertrouwensindicator

De vereniging maakt gebruik van een vertrouwensindicator, die aangeeft in hoeverre men vertrouwen heeft in de markt voor koopwoningen. Deze indicator is de afgelopen 3 maanden gestegen van 51 naar 54 punten, waardoor de weg naar boven lijkt te zijn ingeslagen. Afgelopen januari leek er een dieptepunt bereikt. Wat dat betreft lijkt het erop dat ook de grootste dip met betrekking tot de woningmarkt inmiddels achter de rug is. Het is volgens de VEH vooral interessant dat er nu eindelijk duidelijkheid is gekomen over het beleid van de overheid, met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. Dit haalt volgens de organisatie een groot deel van de onzekerheid uit de markt, waardoor ook het consumentenvertrouwen weer stapjes in de goede richting kan maken.

Kunnen en willen kopen

De vereniging geeft echter wel aan dat er een groot verschil bestaat tussen het willen kopen en het kunnen kopen. Veel consumenten die graag een woning aan zouden schaffen krijgen dat helaas nog niet voor elkaar, waardoor er op de markt nog een hoop te winnen valt. Met name de financiering is vaak het struikelblok. De huizenprijzen daalden in januari met 9,6% en in februari met 8,3%, waardoor de huizen in ieder geval beter bereikbaar zouden moeten zijn. Dat lijkt op dit moment nog niet weg te nemen dat veel consumenten er niet in slagen om de financiering rond te krijgen.

De NVM maakt deze week bekend hoe de woningmarkt er op dit moment voor staat. De grootste makelaarsorganisatie van Nederland heeft hier een goed beeld van en kan op basis daarvan aangeven hoe het gesteld is met het vertrouwen in de woningmarkt. Het lijkt er voorlopig op dat er sprake is van een licht herstel. De Vereniging Eigen Huis (VEH) merkt dit aan haar leden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.