Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Lagere rente maakt hypotheken goedkoper

Lagere rente maakt hypotheken goedkoper
11 apr 2013

0,4 procentpunt daling

De gemiddelde rente voor een rentevaste periode van 10 jaar is sinds het begin van dit jaar met 0,4 procentpunt gedaald. Dat lijkt een kleine daling, maar het kan flinke gevolgen hebben met betrekking tot de bruto en netto maandlasten. Volgens Intermediair De Hypotheekshop is de daling nu zelfs zo aanzienlijk dat het interessant is om nu een hypotheek af te sluiten, vanwege de lagere kosten aan rente. Op basis van een gemiddeld hypotheekbedrag van € 248.000 levert dit op jaarbasis ongeveer € 1.000 aan bruto voordeel op. Met name starters en doorstromers kunnen gebruik maken van dit voordeel. Indien zij in deze tijd besluiten om een woning aan te schaffen is de kans groot dat zowel de bruto als de netto maandlasten relatief mee zullen vallen.

Dalende huizenprijzen

Bovendien zorgt de daling van de huizenprijzen ervoor dat het steeds beter mogelijk wordt om de hypotheek rond te krijgen. De huizenprijzen lagen in februari van dit jaar bijvoorbeeld 8,3% lager dan een jaar eerder. Dat betekent dat de benodigde hypotheek een stuk kleiner is. In combinatie met de lagere rente zorgt dit ervoor dat de maandlasten lager uit zullen vallen en men de mogelijkheid heeft om relatief voordelig een eigen woning aan te kopen. De gemiddelde woningprijs van de woningen die er daadwerkelijk verkocht werden kwam in februari uit op € 210.000. Dat is net wat hoger dan in januari, toen het gemiddelde niet verder kwam dan

€ 206.000.

De prijzen van huizen dalen op dit moment, maar ook de hypotheekrente vertoont een dalende lijn. Dat is gunstig voor iedereen die van plan is om een woning aan te gaan kopen, aangezien de hypotheekrente zelfs bij een redelijke rentevast periode relatief laag uit zal komen. De bruto jaarlasten van een hypotheek met een langlopende rente zijn het afgelopen jaar met zo'n €1.000 gedaald.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.