Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Overheid mede schuldig aan zeepbel huizenmarkt

Overheid mede schuldig aan zeepbel huizenmarkt
13 apr 2013

Tophypotheken en lenen op inkomen

De overheid leek het eigenwoningbezit heilig te hebben verklaard vanaf 1995, waardoor de mogelijkheden werden aangeboden om maximaal te lenen. Het was destijds mogelijk om tot 7x het inkomen te lenen en maximaal 120% van de marktwaarde van de woning te financieren. Volgens de commissie heeft dit bijgedragen aan de enorme stijging van huizenprijzen, die vanaf 1995 tot 2008 ongeveer 250% bedroeg. De commissie heeft onder leiding van Kees Verhoeven (D66) goed gekeken naar de verschillende factoren die van invloed zijn geweest. Zij heeft geconcludeerd dat het niet alleen de crisis is geweest die de prijzen enorm heeft doen laten zakken. Het is grotendeels ook de eerdere stijging geweest die het mogelijk heeft gemaakt om de prijzen jarenlang te laten zakken, vanaf 2008.

Aanbod en de vraag

Het is volgens de commissie daarnaast zeer opvallend dat het aanbod achter bleef, op het moment dat de vraag juist flink toenam. Het lijkt er volgens hen sterk op dat de bouwers en overheden bewust traag werkten, om ervoor te zorgen dat de prijs op kon lopen. Men profiteerde van de stijgende prijzen, maar zorgde er op die manier onbewust voor dat er een zeepbel kon ontstaan. De commissie beveelt de overheid aan om sneller in te grijpen op het moment dat de huizenprijzen te hard stijgen, zodat een vergelijkbare situatie in de toekomst kan worden voorkomen.

Uit het rapport van de Tweede Kamercommissie die onderzoek deed naar de explosieve stijging van huizenprijzen tussen 1995 en 2008 blijkt dat de overheid meer had kunnen doen, om de enorme daling van de prijzen vervolgens voor te zijn. Het is niet alleen de economische crisis, maar ook een samenloop van omstandigheden geweest die de zeepbel op de huizenmarkt heeft gecreëerd.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.