Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt nog steeds in mineur

Woningmarkt nog steeds in mineur
15 apr 2013

Grootste daling achter de rug

Dat neemt volgens hem niet weg dat de grootste daling op dit moment achter de rug lijkt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren met steeds meerdere procenten per jaar gedaald, waardoor een gemiddelde woning inmiddels een kleine 20% goedkoper is dan een paar jaar eerder. “"Het evenwicht tussen vraag en aanbod herstelt langzaam en het wordt steeds aantrekkelijker om te gaan kopen,” aldus Hukker. De gemiddelde woning kost op dit moment €206.000, waarmee de prijs 5,5% lager ligt dan een jaar eerder. De prijsdaling is minder groot dan andere jaren, waardoor het erop lijkt dat de woningmarkt het kantelpunt begint de naderen. Er gaan steeds meer stemmen op dat de woningmarkt zich vanaf volgend jaar zou kunnen gaan herstellen, nu de bodem bereikt lijkt.

Woonlasten flink lager

Bovendien neemt de betaalbaarheid van woningen flink toe, nu de prijzen al een paar jaren dalen. De gemiddelde woonlasten liggen nu bijvoorbeeld 18% lager dan aan het begin van 2009. Dit heeft deels te maken met de daling van de waarde van woningen, maar heeft daarnaast te maken met de hypotheekrente die op dit moment erg laag staat. Deze twee factoren zorgen er samen voor dat een eigen woning steeds beter bereikbaar wordt voor consumenten. Dat neemt echter niet weg dat het vertrouwen allereerst hersteld dient te worden, zodat het aantal verkopen weer toe zal nemen en de markt zich verder kan ontwikkelen.

De woningmarkt is nog altijd in mineur, maar dat betekent niet dat er licht aan het einde van de tunnel glooit. De verkoop van bestaande woningen daalde in het eerste kwartaal van 2013 met ongeveer 30% ten opzichte van de laatste drie maanden van 2012. Het is volgens Ger Hukker, voorzitter van NVM, vooral de invoering van de nieuwe hypotheekregels geweest die roet in het eten gooit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.