Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Meer huiseigenaren hebben betalingsprobleem

Meer huiseigenaren hebben betalingsprobleem
16 apr 2013

Betalingsachterstanden opgelopen

Op dit moment hebben volgens het BKR 81.888 huiseigenaren te maken met een betalingsachterstand. Men spreekt hiervan op het moment dat er een achterstand van minimaal 120 dagen bestaat op een lopend hypotheekcontract. Dat betekent dat al deze mensen in ieder geval 3 maanden te laat zijn met het betalen van hun maandlasten. Begin 2008 waren er volgens het BKR nog ‘maar’ 31.500 mensen met een dergelijk probleem, waardoor de betalingsachterstanden de laatste jaren behoorlijk zijn toegenomen. Begin 2005 ging het zelfs nog een stuk beter, aangezien de problemen toen van toepassing waren op maar 21.000 huiseigenaren. Sinds 1 januari van dit jaar zijn er volgens het BKR al ruim 4.700 probleemgevallen bijgekomen. Wat dat betreft lijkt het erop dat de problemen steeds meer mensen treffen.

Relatief laag aantal probleemgevallen

Dat neemt niet weg dat de problemen relatief klein zijn. Het BKR geeft toe dat er sprake is van een forse stijging, maar dat betekent niet dat het grootste deel van de mensen hiermee te maken heeft. Op dit moment heeft ongeveer 1,6% van de mensen te maken met betalingsproblemen binnen hun hypotheek. Het BKR geeft aan dat de betalingsproblemen met betrekking tot de Belastingdienst, de zorgverzekeraars en energieleveranciers veel groter zijn. Dit zou er op kunnen duiden dat huiseigenaren er over het algemeen voor kiezen om eerst de hypotheeklasten te voldoen, om vervolgens achterstanden op te bouwen bij een van de andere aanbieders van diensten.

Het aantal huiseigenaren dat er niet langer in slaagt om de hypotheeklasten te voldoen is het afgelopen jaar met een kwart toegenomen. Uit de Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie blijkt dat 25% meer mensen te maken hebben gekregen met betalingsachterstanden, bijvoorbeeld omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of ze verwikkeld zijn geraakt in een scheiding van uw partner.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.