Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Strengere eisen banken leiden tot hogere winsten op hypotheken

Strengere eisen banken leiden tot hogere winsten op hypotheken
20 apr 2013

Hogere brutolasten voor consumenten

De hogere winstmarges voor banken zorgen ervoor dat zij de mogelijkheid hebben om hun balans te versterken. Dit leidt er voor consumenten toe dat ze hogere maandlasten betalen. De brutolasten voor een hypotheek kunnen maandelijks €40 - €123 uitvallen, op basis van een hypotheek van €200.000. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert op basis daarvan dat de banken zich op een terughoudende manier opstellen en dit ertoe leidt dat consumenten daar de prijs voor betalen. ‘Dat Nederlandse banken hun balansen moeten versterken om crisisbestendiger te worden, kost consumenten geld’, aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. Banken hebben de hypotheekrente verhoogd om het risico te kunnen beperken en op die manier aan de opgelegde voorwaarden te kunnen voldoen.

Minder concurrentie

De strengere voorwaarden voor de banken hebben er bovendien toe geleid dat er een aantal spelers vertrokken zijn. Consumenten hebben relatief weinig keuze, al zijn uit het huidige onderzoek van ACM nog geen tekenen van kartelvorming naar voren gekomen. Er treden volgens de waakhond weinig nieuwe partijen toe, maar het is niet volledig duidelijk waarom dat niet gebeurt. Men verwacht dat meer concurrentie de markt verder kan helpen, aangezien ook de tarieven en hypotheekrente op die manier waarschijnlijk weer zullen dalen. Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) concludeerde eerder al dat banken meer winst maken op hypotheken, waardoor consumenten de rekening van de strengere voorwaarden gepresenteerd hebben gekregen.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 zijn de banken erin geslaagd de winstmarges op hypotheken flink te verhogen. Gemiddeld is er sprake van een stijging van 0,24 tot 0,74 procentpunt. Dit leidt vanwege de relatief hoge bedragen van hypotheken tot behoorlijk hogere lasten, die er aan de andere kant voor zorgen dat de banken hogere winsten hebben kunnen maken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.