Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Steeds meer alleenstaanden op woningmarkt

Steeds meer alleenstaanden op woningmarkt
23 apr 2013

44% van de huishoudens zal uit 1 persoon bestaan

Op dit moment bestaat ongeveer 37% van de huishoudens uit 1 persoon. Het is echter de verwachting dat dit percentage in de loop der jaren op zal lopen tot 44%, waardoor er veel meer woningen nodig zijn. Het aantal alleenwonenden zal tot 2025 waarschijnlijk toenemen van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen. Het is de verwachting dat dit er in 2060 zelfs 3,8 miljoen zullen zijn. Dat betekent dat het aantal woningen enorm toe dient te nemen, waardoor er een situatie kan ontstaan waarin men zal moeten dringen om een woning. Op dit moment wordt er in ieder geval weinig gebouwd, waardoor het aantal woningen niet sterk op zal lopen.

Vergrijzing belangrijke oorzaak

Het is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vooral de vergrijzing die ervoor zorgt dat we te maken krijgen met steeds meer alleenwonenden. Op het moment dat hun partner overlijdt blijven zij vaak alleen wonen. Het is wat dat betreft een voordeel dat de levensverwachting steeds een beetje verder toeneemt. Daarnaast is het steeds gebruikelijker geworden om eerst een tijdje alleen te wonen, voordat partners bij elkaar intrekken. Ten derde stranden steeds meer huwelijken, waardoor het aantal singles dat een eigen woning heeft toeneemt en dit ook in de toekomst waarschijnlijk het geval zal blijven.

Het valt op dat we steeds meer single bewoners van een woning tegenkomen, of men er binnen een relatie voor kiest om allebei een eigen huis te betrekken. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar woningen toeneemt, al slaagt nog lang niet iedereen er in om daar een hypotheek voor te krijgen, of de huur op te brengen. Dat neemt niet weg dat het in de toekomst steeds vaker dringen zal worden, om een eigen woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.