Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Verstandig nog even te wachten met verscherpen hypotheekregels

Verstandig nog even te wachten met verscherpen hypotheekregels
25 apr 2013

Malaise op de woningmarkt

Het is volgens hem duidelijk dat er sprake is van een malaise op de woningmarkt. Dit leidt er volgens hem toe dat het maximaal te lenen bedrag voor een woning van belang is voor veel potentiële kopers. Hij ziet veel starters die best een woning willen kopen, maar daar van de banken de kans niet toe krijgen. Het is volgens hem geen kwestie van starters die daar de mogelijkheden niet toe hebben, maar het zijn de banken die vasthouden aan de (te) strenge regels. Het zou daarom een goed idee zijn om de verscherping wat te laten vieren. Op die manier hebben starters de mogelijkheid een woning te kopen, kan de woningmarkt zich herstellen en zullen ook de prijzen van woningen waarschijnlijk niet verder dalen.

Spijkerhard vastleggen

Teulings geeft bovendien aan dat het volgens hem wel verstandig is om de aanscherping van de regels op termijn door te voeren. Hij is voor een plan om de beperking van het maximaal te lenen bedragen ‘spijkerhard vast te leggen’, waardoor we daar alsnog mee aan de slag kunnen op het moment dat de markt dit toelaat. Volgens de scheidend directeur van het CPB is het allereerst van belang om ervoor te zorgen dat de woningprijzen niet langer dalen. Vervolgens kunnen we de aanpak hervatten en dit in een gezonde markt doorvoeren, zodat woningeigenaren er niet zomaar de dupe van worden.

Het is niet verstandig om door te blijven gaan met het aanscherpen van de hypotheekregels, zolang de waarde van woningen daalt. Dat stelt de scheidend directeur van het CPB (Centraal Plan Bureau), Coen Teulings. Hij is van mening dat de overheid de plannen tijdelijk in de ijskast zou moeten zetten, om ze daar weer uit te halen op het moment dat de woningmarkt herstel laat zien.