Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningeigenaren kiezen voor meer aflossingen hypotheek

Woningeigenaren kiezen voor meer aflossingen hypotheek
27 apr 2013

Een op de vijf

Het is voor de ABN AMRO die cijfers naar buiten brengt met betrekking tot het extra aflossen door huizenbezitters. Zij hebben aangegeven dat ongeveer één op de vijf particuliere klanten met een eigen huis er in de eerste paar maanden voor heeft gekozen om een extra aflossing te doen. Uiteraard kunnen die bedragen verschillen van €1.000 tot een paar tienduizenden euro’s, maar het is opvallend dat een grote groep mensen hiervoor kiest. Het lijkt er volgens ABN op dat consumenten zich steeds beter bewust worden van de schuld die ze hebben en het dreigende gevaar hiervan op het moment dat de woningprijzen niet langer stijgen. Daarnaast is de spaarrente momenteel erg laag, waardoor het meer oplevert om af te lossen dan te sparen op een spaarrekening.

Voorzichtig aflossen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) benadrukt dat consumenten voorzichtig dienen te zijn het met doen van extra aflossingen. Het is volgens hen vooral van belang om voldoende spaargeld achter de hand te houden, om eventuele klappen op te kunnen vangen. Het nadeel van het doen van een extra aflossing is volgens hen dat consumenten het geld niet zomaar terug kunnen halen op het moment dat ze het onverwacht nodig hebben. Het is volgens de VEH van belang dat consumenten alleen aflossingen doen met geld dat ze de komende jaren in ieder geval niet nodig zullen hebben, bijvoorbeeld omdat ze al een ruime buffer hebben, of een erfenis hebben ontvangen.

In 2012 heeft men er op grote schaal voor gekozen om meer hypotheekschuld af te lossen, een trend die ook in 2011 al zichtbaar werd. In 2013 blijkt het aantal woningeigenaren dat extra aflossingen doet nog veel verder toegenomen. In de eerste paar maanden van dit jaar zijn er zo’n 40 – 50% meer extra aflossingen verricht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.