Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

S&P positief over Europese woningmarkt

S&P positief over Europese woningmarkt
4 mei 2013

Spanje krijgt nog een terugval

Spanje zal volgens S&P te maken krijgen met een flinke terugval in woningprijzen, aangezien men daar te maken heeft met een lastige economische situatie. De meeste landen zullen te maken krijgen met een daling van de huizenprijzen, maar in Spanje zullen de prijzen nog wat harder omlaag gaan dan in de rest van Europa. Op de lange termijn verwacht men dat de prijs weer op zal gaan lopen, aangezien het tekort aan nieuwe woningen oploopt en de bevolking aan de andere kant blijft groeien. We worden steeds een beetje ouder en er worden aan de andere kant maar nauwelijks nieuwe huizen gebouwd. Wat dat betreft lijkt het wachten op het moment dat de economie weer aantrekt, aangezien dan ook de inkomens en leenmogelijkheden zullen verbeteren.

Dalende inkomens en restricties

Het zijn volgens S&P op dit moment vooral de dalende inkomens en de restricties op het verstrekken van hypotheken die voor problemen zorgen. De prijzen van woningen zullen het komende jaar met ongeveer 8% dalen en daarna nog eens 5%. Dat gaat om algemene cijfers voor heel Europa, waardoor de daling in Nederland wellicht wat minder hoog uit zal vallen. Desalniettemin blijven de prijzen onder druk staan zolang de inkomens dalen en het lastig is om een hypotheek te krijgen. S&P verwacht in zowel Duitsland en Engeland een stijging van de prijzen en verwacht verder in 2014 een stabilisering van de prijzen in de rest van Europa.

De woningprijzen in Europa zullen de komende jaren nog afnemen, maar er valt op de lange termijn wel degelijk een opsteker te verwachten. Dat stelt Standard & Poor's (S&P), een belangrijke kredietbeoordelaar in Amerika. Men heeft goed gekeken naar de Europese situatie met betrekking tot woningen en verwacht op basis daarvan dat het echte herstel nog even op zich zal laten wachten.