Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Extra aflossen hypotheek niet altijd de beste keuze

Extra aflossen hypotheek niet altijd de beste keuze
30 apr 2013

Meer extra aflossen

De ABN AMRO bank heeft eerder al aangegeven dat ongeveer 1 op de 5 huizenbezitters met een hypotheek bij die bank heeft besloten om een extra aflossing te doen tijdens de eerste 3 maanden van 2013. De VEH spreekt van een ‘omslag in het denken over hypotheken’, waarbij het nu duidelijk is geworden dat het verstandig is om de schuld niet te lang te hoog te laten. Voorheen koos men over het algemeen voor een aflossingsvrije hypotheek en liet men die rustig een aantal tientallen jaren lopen, zonder ook maar een aflossing te doen. Tegenwoordig lost men extra af, om verschillende redenen. De VEH waarschuwt echter dat het van belang is om een goede financiële buffer achter de hand te houden, voor wanneer de auto er mee op houdt of de woning bijvoorbeeld een nieuw laag verf kan gebruiken.

Restschuld voorkomen of rendement

De twee meest voorkomende redenen om een extra aflossing te doen zijn het voorkomen van een restschuld en het maken van meer netto rendement. Op dit moment staat er een groot aantal woningen ‘onder water’, omdat de hypotheeklast hoger is dan de marktwaarde van de woning. In die gevallen is het verstandig om de hypotheeklast extra omlaag te brengen. Daarnaast scheelt een lagere hypotheekschuld al snel 5% aan rente, terwijl het spaargeld aan de andere kant maar 2% opbrengt. Er zijn wat dat betreft wel degelijk goede redenen om extra af te lossen, mits men dat verstandig doet.

Het lijkt erop dat Nederlanders massaal extra aflossen op hun hypotheek, op basis van verschillende motieven. De Vereniging Eigen Huis (VEH) raadt woningbezitters aan goed na te denken over de gevolgen hiervan en mogelijke alternatieven. Het is volgens hen in niet alle gevallen verstandig om extra af te lossen op de hypotheek. Het geld gaat immers in het huis en kan daar niet zomaar meer uit.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.