Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Plannen om restschuld mee te financieren binnen NHG

Plannen om restschuld mee te financieren binnen NHG
9 mei 2013

Lastig om te verhuizen

Huiseigenaren die te maken hebben met een restschuld hebben het op het moment lastig om te verhuizen, waardoor er stilstand ontstaat op de woningmarkt. De woningeigenaren dienen over voldoende spaargeld te beschikken om de restschuld af te lossen, aangezien ze anders op de banken zijn aangewezen. De banken kunnen een restschuld opnieuw financieren, maar daar staat men over het algemeen niet om te springen. De risico’s zouden te hoog zijn, nu de prijzen van de woningen niet ieder jaar meer stijgen. Men verstrekt een lening op een onderpand dat minder waard is dan de schuld die men aangaat, waardoor de bank er bij gedwongen verkoop bij in kan schieten. Met name nu de werkloosheid en het aantal scheidingen oploopt lijken de banken niet nog meer risico te willen nemen.

Aftrekbaarheid van de rente

Minister Blok heeft al eerder gewerkt aan plannen om de lasten voor mensen met een restschuld op hun woning te verlichten. Hij heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de rente over deze schuld in ieder geval 10 jaar lang aftrekbaar blijft. Dit zorgt ervoor dat men in ieder geval de rentelasten kan drukken, mits men het bedrag binnen 10 jaar weet af te lossen. De huiseigenaren die te maken hebben met enkele tienduizenden euro’s schuld vinden het vaak lastig om dit binnen 10 jaar af te lossen, naast hun bestaande vaste lasten.

Het kabinet zoekt naar mogelijkheden om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uit te breiden voor huiseigenaren die momenteel met een restschuld kampen. Het Financieel Dagblad geeft aan dat men op zoek is naar een gedegen constructie, waarmee men ervoor wil zorgen dat huiseigenaren met een restschuld de kans krijgen om de verhuizen. Op die manier wil men de huizenmarkt weer op gang helpen.