Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekverstrekkers durven de Blok-hypotheek niet aan

Hypotheekverstrekkers durven de Blok-hypotheek niet aan
13 mei 2013

Wat is de Blok-hypotheek?

De Blok-hypotheek staat voor een tweetal leningen. Starters gaan allereerst een reguliere annuïtaire hypotheek aan. Ze dienen het bedrag in 30 jaar volledig af te lossen, waardoor ze rente en aflossing betalen. Om starters tegemoet te komen hebben zij de mogelijkheid om een tweede lening bij de bank af te sluiten, waarmee men maandelijks de aflossingen doet. Op die manier vallen de maandlasten voor starters lager uit. Zij dienen er aan de andere kant echter rekening mee te houden dat ze een tweede lening opbouwen, waarvan de rente bovendien niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek heeft men het hypotheekbedrag volledig afgelost, maar staat daar aan de andere kant een flink (consumptief) krediet tegenover.

Complexe en dure hypotheek

Volgens verschillende banken en verzekeraars zit de Blok-hypotheek op een complexe manier in elkaar, terwijl de markt juist behoefte heeft aan producten die zo eenvoudig mogelijk zijn. Bovendien zorgt de Blok-hypotheek voor een hogere totale prijs van de hypotheek, mede vanwege het niet aftrekbaar zijn van de rente over de tweede lening. Bovendien lijkt het onverstandig om consumenten een extra lening aan te bieden, in tijden waarin we de collectieve schuld juist omlaag willen brengen. Of Minister Blok zal nadenken over aanvullende of nieuwe plannen is nog niet bekend, zijn reactie op de afwijzing van diverse verzekeraars en hypotheekbanken was echter behoorlijk laconiek.

Verzekeraars Aegon en Delta Lloyd hebben aangegeven dat hun hypotheektakken de ‘Blok-hypotheek' niet aan zullen bieden. Dit is een product vanuit het Woonakkoord dat men begin dit jaar sloot, om ervoor te zorgen dat starters het gemakkelijker krijgen om een eerste woning te kopen. Ook de grote banken ING, ABN AMRO en de Rabobank maken momenteel nog geen haast met de speciale constructie.