Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt blijft licht doorstijgen

Woningmarkt blijft licht doorstijgen
11 mei 2013

Stijging van 5,6%

Volgens Hypotheken Data Netwerk zijn er in april 5,6% meer aanvragen gedaan dan een maand eerder, in maart. Het datanetwerk verwerkt meer dan de helft van alle aanvragen in Nederland, waardoor men een goed beeld heeft van de manier waarop de markt zich als geheel ontwikkeld. In totaal zagen zij in april 10.791 aanvragen voorbij komen. Dit lijkt erop te duiden dat bijvoorbeeld starters het weer aandurven om een hypotheek aan te vragen, omdat zij een eerste woning op het oog hebben. Zodra zij er eenmaal in slagen om de hypotheek rond te krijgen zal ook de rest van de markt in beweging komen. Het is vooral het gebrek aan doorstroming geweest dat de prijzen de laatste jaren flink omlaag heeft gebracht.

Daling sinds vorig jaar

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het aantal aanvragen in april 18% lager ligt dan een jaar eerder. Wat dat betreft heeft er een flinke daling plaatsgevonden en lijkt de markt stiller te staan dan een jaar geleden. De huidige stijging ten opzichte van de vorige maand kan echter ook aangeven dat het dieptepunt inmiddels achter de rug is. Volgens Dorine van Basten, directeur van Hypotheken Data Netwerk, is de stijging licht, maar zet deze wel door. Het zou wat dat betreft heel goed zo kunnen zijn dat de markt is begonnen aan het daadwerkelijke herstel.

Er zijn in april iets meer hypotheekaanvragen gedaan dan in maart. Het lijkt er daarom op dat de markt zich aan het herstellen is en dat we het dieptepunt inmiddels achter de rug hebben. Er is nog geen sprake van grote stijgingen, zeker niet ten opzichte van eerdere jaren. Dat neemt echter niet weg dat men op de woningmarkt opgelucht is dat de harde dalingen ten einde lijken te zijn gekomen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.