Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Consumentenvertrouwen neem toe volgens Vereniging Eigen Huis

Consumentenvertrouwen neem toe volgens Vereniging Eigen Huis
14 mei 2013

Woonindicator en consumentenvertrouwen

De woonindicator vormt een belangrijke pijler van het consumentenvertrouwen, aangezien dit op een heel mooie manier aangeeft of men het ziet zitten om op dit moment een eigen woning aan te schaffen. Het is volgens de VEH te vroeg om te spreken van een keerpunt, maar er is wel degelijk sprake van een opleving. Men is nog wat voorzichtig, omdat men benieuwd is naar de verdere ontwikkeling van het consumentenvertrouwen in de maand mei. Onderzoek wijs desalniettemin uit dat op dit moment 44% van de bevolking de tijd gunstig acht, om een eigen woning te kopen. Dit percentage ligt een stuk hoger dan de 31% die men in juni 2011 wist te registeren. Destijds was er sprake van een absoluut dieptepunt. Op dit moment geeft nog ongeveer 30% van de mensen aan dat ze de tijd uitermate ongeschikt vinden om een eigen woning te kopen, een groep die steeds een beetje kleiner wordt.

Belangrijke onzekerheden

Volgens de VEH is het van belang om er rekening mee te houden dat er nog altijd sprake is van onzekerheid binnen de markt. De werkloosheid loopt de laatste jaren steeds verder op en de koopkracht daalt. Dit zorgt ervoor dat men minder snel over zal gaan tot de aankoop van een woning, of men de hypotheek niet rond kan krijgen en daarom geen aankoop kan doen.

Het consumentenvertrouwen neemt weer toe, waardoor een herstel op de woningmarkt aanstaande lijkt. Dat is de conclusie van de Verenging Eigen Huis (VEH), op basis van een onderzoek dat men deed onder haal leden. Men ziet de eerste signalen van een herstel, aangezien ook de woonindicator laat zien dat meer mensen het weer zien zitten in de markt. Dit zal leiden tot een grotere koopbereidheid.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.