Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

'Prijs Nederlandse woningen 33% te hoog'

'Prijs Nederlandse woningen 33% te hoog'
21 mei 2013

Vrije val nog niet voorbij

Volgens The Economist is de daling van de woningprijzen in Nederland nog niet voorbij, maar ook in Frankrijk zijn de problemen nog niet voorbij. Men heeft alleen een positief bericht uit doen gaan over Duitsland, aangezien er daar minder sprake was van een flinke stijging van de prijzen, voordat de crisis uitbrak. Dit heeft ervoor gezorgd dat de huizen er nu relatief voordelig zijn. Ook in Amerika zijn de huizenprijzen weer goed van niveau, aangezien men daar te maken heeft gehad met flinke prijscorrecties. Volgens The Economist zijn de correcties in onder andere Nederland nog van onvoldoende niveau, om tot een stabiele prijs voor woningen te kunnen komen.

Vergelijking van de huizenprijzen

Men kijkt voor de waardering van de huizenprijzen naar de prijs ten opzichte van de huur en naar het beschikbare inkomen per persoon. Op basis van die gegevens stelt men een gemiddelde vast, dat men vervolgens kan vergelijken met het historisch gemiddelde. Op het moment dat deze factoren hoger liggen dan het historisch gemiddelde ligt de prijs voor woningen te hoog, en vice versa. Op dit moment is het vastgoed volgens The Economist nog flink overgewaardeerd, waardoor er nog een daling aan zou zitten te komen. Aan de andere kant ontstaan er juist tekenen van een licht herstel, waardoor het de vraag is in welke richting de woningmarkt zich zal gaan ontwikkelen.

Woningen in Nederland kosten nog altijd veel meer dan ze waard zijn. Dat stelt The Economist, op basis van een vergelijking van de huizenprijzen die men heeft uitgevoerd. Volgens de krant is de misère op de huizenmarkt nog niet voorbij, aangezien er nog een derde van de prijs af kan. Men stelt vooral dat de prijzen te hoog liggen, ten opzichte van het inkomen dat we verdienen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.