Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Herstel woningmarkt volgens Dijsselbloem op komst

Herstel woningmarkt volgens Dijsselbloem op komst
25 mei 2013

De bodem bereikt

Volgens de minister zal de woningmarkt dit jaar of volgend jaar de bodem bereiken, met betrekking tot de dalende huizenprijzen. Het CBS maakte eerder deze week bekend dat de huizenprijzen in april 7,6% lager uit zijn gekomen dan exact een jaar eerder. Er is volgens Dijsselbloem echter geen reden om aan te nemen dat de huizenprijzen verder zullen blijven dalen, of deze structureel laag blijven. Hij wijst op het aantal woningen dat er beschikbaar is, in vergelijking tot het aantal mensen dat een woning zoekt. Dit geeft aan dat er geen sprake is van een groot overschot, waardoor we geen structureel lage prijzen hoeven te verwachten. Hij is er daarom zeker van dat het herstel eraan zit te komen, iets waar de woningmarkt al lange tijd op wacht.

Tekort aan huizen

Ook Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) was eerder al positief over de manier waarop de huizenmarkt er voor staat. Er is op dit moment nog geen sprake van stabilisatie of stijgende prijzen, maar volgens de scheidend directeur zou het maximaal 1 – 2 jaar moeten duren, voordat de markt weer betere cijfers laat zien. Ook hij wees op het tekort aan huizen waar we in Nederland mee te maken hebben. Dit zal ervoor zorgen dat de prijzen van woningen zullen stabiliseren, of ze zelfs weer zachtjes op zullen gaan lopen.

Het zal niet lang meer duren, totdat de woningmarkt zich op een stabiele manier gaat herstellen. Dat stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij is van mening dat de bodem van de huizenprijzen dit jaar of volgend jaar bereikt zal worden, om vervolgens in ieder geval te stabiliseren. Hij is niet de enige die een optimistische blik heeft, aangezien ook Coen Teulings van het CPB dergelijke uitspraken deed.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.